

Bridge Forum on 3D and Digital Deliverables

Sponsored by Iowa Department of Transportation

Hosted by-American Council of Engineering Companies of Iowa And Associated General Contractors of Iowa

> Tuesday, November 1, 2022 West Des Moines Marriott

Schedule of Events

7:30 am - 8:30 am Registration (60 min)

Dave Scott and Jill Huntley, ACEC-Iowa

8:30 am - 9:30 am Session 1: Forum Kickoff (60 min) Moderator - Michael Nop, Iowa DOT

Iowa DOT Digital Delivery Roadmap (20 min) Charlie Purcell, Deputy Director of Transportation Development Division

National Efforts: Open Data Standards and Model As Legal Document (MALD), (25 min) David Unkefer, Senior Construction and Project Management Engineer, US DOT, FHWA

Iowa DOT Bridges and Structures 3D/DD Vision and Efforts (10 min) Michael Nop, Bridge Project Development Engineer

Session 1 Q&A (5 min)

9:30 am - 10:30 am Session 2: Bridge Digital Delivery Case Study - Utah DOT (60 min) Moderator - Will Sharp, HDR

Cheryl Hersh Simmons, Chief Structural Engineer (Utah DOT) Daniel Jensen, Michael Baker (Designer) Scott Fernald, Granite Construction Technology Manager (Contractor) Kaleb Nelson, Project Engineering Consultants (Inspector)

Session 2 Q&A (as time permits)

Break – 10:30 am to 10:40 am (10 min)

10:40 am - 11:30 am Session 3: AGC of Iowa - Challenges & Opportunities (50 min) Moderator - Ron Otto, Iowa AGC

Andy Stone, Vice President, United Contractors Mark Freier, Assistant General Manager, Godbersen-Smith Construction Dan Cramer, President, Cramer & Associates

Session 3 Q&A (as time permits)

11:30 am - 12:30 pm Session 4: ACEC-Iowa - Challenges & Opportunities (60 min) Moderator - Al Nelson, HDR

I-80 over Sugar Creek, Cedar County (20 min) Sean Connor, Structural Engineer, HR Green

IA 2 Overflow Bridge and Other Examples (20 min)

Tony Bower, Senior Structural Engineer Jamie Wahl, Principal Designer, Stanley Consultants

I-80/I-380 BIM Pilot Project (20 min)

Grant Schmitz, Bridge Engineer, HDR

Session 4 Q&A (as time permits)

12:30 pm - 1:30 pm Lunch (60 min)

1:30 pm - 2:45 pm Session 5: Fabricators - Rebar & Steel - Challenges & Opportunities (75 min) Moderator - Michael Nop, Iowa DOT

Rebar Fabrication (25 min)

Anne Duffield, President, Mid States Rebar and Supply Travis Shelton, Director of CAD Products and Services, aSa

The Value of "i" – A Steel Bridge Fabricator's Perspective on BIM (20 min) Brad Dillman, P.E., Vice President of Engineering & Estimating, High Steel Structures

Steel Fabrication – Experience and Observations Working with BIM (20 min) Adam DeMargel, Stupp Bridge Company

Session 5 Q&A (10 min)

2:45 pm - 3:40 pm Session 6: Construction Survey & Inspection - Challenges & Opportunities (55 min) Moderator - Will Sharp, HDR

Construction Survey (20 min) Josh Doughan, Vice President, McClure Engineering

Construction Inspection/Contract Administration (35 Min)

Curtis Carter, Iowa DOT Senior Structural Engineer Cedric Wilkinson, Iowa DOT Senior Engineering Technician

Session 6 Q&A (as time permits)

Break – 3:40 am to 3:50 am (10 min)

3:50 pm - 4:50 pm Session 7: Facilitated Panel Discussion (60 min) Moderator - Alexa Mitchell, HDR

Jim Hauber, Chief Structural Engineer, Iowa DOT Will Sharp, Director of Highways, HDR Andy Stone, Vice President, United Contractors Cheryl Hersh Simmons, Chief Structural Engineer, Utah DOT

Session 7 Q&A (as time permits)

4:50 pm - 5:00 pm Closing Comments (10 min)

Charlie Purcell, Deputy Director of Transportation Development Division